Molekyylitason mittausteknologia suorituksen, palautumisen ja hyvinvoinnin analysoimisessa

Tavoitteemme on tutkia ihmisen kehon solujen nanokommunikaatiojärjestelmän osuutta humoraalisena tai systeemisenä fysiologian säätelijänä urheilusuorituksessa.

Solut kuljettavat nykytiedon mukaan toisilleen kudosnesteiden välityksellä ns. nano- ja mikrokokoisilla eritysrakkuloilla geeni- (DNA, RNA), proteiini-, metaboliitti- ja sokerimolekyylejä. Tämä miljoonista ei silmin nähtävistä rakkuloista koostuva järjestelmä välittää osaltaan elimistön homeostasiksen, fysiologian ja terveyden säätelyä. Säätelyn merkitys urheilun suosituskyvyn kehityksen kannalta on tutkimuksemme kohteena. Alue mahdollistaa ei- kajoavien rakkuloiden molekyyleihin perustuvien mittaustekniikoiden kehityksen.

Kehittämämme laastarinsovellus mahdollistaa hien/ihon nanorakkuloiden rikastamisen urheilun ja palautumisen eri vaiheissa ja eri tilanteissa. Tutkimuskohteena on erityisesti huippu-urheilijat, mutta hankkeita on mahdollista laajentaa myös kansalaistieteen alueelle.

Tutkimuksesta vastaa Oulun yliopisto ja yhteistyötä nanorakkuloiden detektion luomiseksi tehdään mm. Oulun VTT:n ja yritysten kanssa. 

Lisätietoja: Seppo Vainio, prof., seppo.vainio@oulu.fi